Bergvärme eller luft-vatten?

Ett bra inomhusklimat och effektiv uppvärmning är något som de flesta husägare kan placera på toppen av önskelistan, men hur vet du vilken metod som passar just ditt hem? Sverige är bäst i världen på att använda värmepumpar för att tillvara på och utnyttja de resurser som finns i miljön omkring oss.Här besvarar Keith Södergren några vanliga frågor som kan hjälpa dig välja rätt typ av värmepump för just dina behov. Så fungerar bergvärme

Hur sänker luft-vatten respektive bergvärme min energiförbrukning?

En luft-vattenpump suger in utomhusluften och omvandlar energin till värme som värmer upp vatten som leds ut i elementen, golvvärme och varmvattenledningarna i huset. Detta ger en sänkning av energiförbrukningen på upp till 78%. Bergvärme tar tillvara på den lagrade solenergin i marken och leder in den i huset. Med en bergvärmelösning kan du spara in upp till 80% av din energiförbrukning.

När passar en luft-vattenlösning bra och när passar det sämre?

En luft-vattenvärmepump passar hus som har vattenburen uppvärmning, det vill säga hus med vattenelement. Det finns lösningar för såväl småhus som för kommersiella verksamheter, utomhusenheten är i samma storlek som en byrå och tar därför liten plats på tomten. I ett hus med element som värms upp med el är luft-vatten en sämre lösning, det finns helt enkelt inte möjlighet att värma upp elementen med luft-vattenpumpen i sådana hus.

När är bergvärme en bra lösning och när är det en sämre lösning?

Bergvärme passar bra till såväl mindre radhus som till stora fastigheter, det ger en stor besparing i förbrukningen vilket gör bergvärme till en bra investering i ett hushåll med medelhög till hög energiförbrukning. Bergvärme är liksom luft-vatten inte en optimal lösning vid eluppvärmda element. Det är även bra att ha i åtanke att bergvärme är en dyrare lösning, vilket gör att det tar längre tid att tjäna in din investering om du har ett hushåll med liten förbrukning.