Så fungerar en luftvärmepump

En luftvärmepump tar värmeenergin som finns belägen på en plats till en annan plats av huset. På vintern tar luftvärmepumpen upp värme ur utomhusluften och omplacerar den på andra ställen i huset. Genom en fläkt sprids värmen på ett mycket effektivt sätt.

Tittar man på en luftvärmepump rent tekniskt så är det ett köldmedium som vid låg temperatur kokar, då trycket är lågt vanligtvis vid -30 grader i värmepumpens utomhusdel. Ett lågt tryck skapas av att ett kompressorn som finns inmonterad i utomhusdelen av luftvärmepumpen.

Så när kokning sker upptas värmeenergin från utomhusluften sen cirkulerar köldmediumet runt i detta system och förångas, med andra ser till att värmen skickas vidare till inomhusdelen och sprids ut i huset. Enkelt förklarat fungerar en luftvärmepump som ett kylskåp fast på motsatt sätt.

Inbyggd luftkonditionering

På sommaren när du kanske inte behöver någon värme från din luftvärmepump, då hade det varit smidigt om din luftvärmepump kunde fungera som luftkonditionering, eller hur? Det som fantastiskt är att de faktiskt gör det. Våra luftvärmepumpar kan användas för att ge välbehaglig kyla så att du kan svalka dig på sommaren och slipper investera i en kylanläggning. Den är dessutom väldigt billig i drifts eftersom luftvärmepumpen inte behöver arbeta så hårt för att kyla luft.